najboljše klimatske naprave

Najboljše klimatske naprave – Kako izbrati najboljšo klimo

Nova energijska oznaka za klimatske naprave z razredom do A +++ se uporablja od januarja 2013 (Uredba št. 626/2011). Novi Topten seznami energetsko najbolj učinkovitih klimatskih naprav kažejo, da je učinkovitost od uvedbe nove energetske oznake dosegla velik napredek.

Napredek je viden na naslednjih področjih:

  • Enajst modelov že dosega vrhunski razred A +++ (hlajenje) / A +++ (ogrevanje).
  • Novi modeli so zelo učinkoviti: referenčne vrednosti so SEER = 10.1, SCOP = 5.9.
  • Podnebju prijazne klime začnejo vstopati na trg: trije novi modeli uporabljajo R-32 namesto R-410A, s potencialom globalnega segrevanja (GWP) 550, namesto leta 1975.

Nova oznaka temelji na kazalnikih sezonske energetske učinkovitosti SEER (hlajenje) in SCOP (funkciji ogrevanja), ki upoštevajo tudi učinkovitost funkcije delne obremenitve. Novi izračun učinkovitosti ne odvrača več učinkovitosti obremenitve dela in prinaša velike izboljšave. Ker je bil merilni standard za testiranje delne obremenitve razvit hkrati z energijsko nalepko, je bilo težko vedeti, katere vrednosti bodo dosežene v skladu z novim testnim standardom. Preizkus učinkovite kitajske klimatske naprave, ki ga je izvedel Topten leta 2011, je pomenil, da bi bil najvišji razred nove oznake že izpolnjen.

Energijski znak bi lahko bil oblikovan bolj ambiciozno. Številni modeli že dosegajo vrhunske razrede, pragovi za A +++ / A +++ (8.5 / 5.1) pa so preseženi za skoraj 20% (hlajenje) in 16% (ogrevanje) – po uvedbi nove oznake za malo več kot eno leto .
Glavna napaka ukrepov politike je, da zahteve za oznako in okoljsko primerno zasnovo za enojne in dvokanalne kanale temeljijo na ločeni merilni in označbeni lestvici. Energetska nalepka varuje te na splošno zelo neučinkovite izdelke, namesto da bi njihova nizka učinkovitost postala vidna potrošnikom. Razred A za enojne / dvojne kanale ustreza razredu F klimatskih naprav – 50% manj učinkovit. V resnici so ti tako imenovani lokalni zračni hladilniki (LAC) še manj učinkoviti: večina teh izdelkov ne more delovati pri delni obremenitvi, odpadna toplota pa se oddaja v prostor, mnogi pa potrebujejo okno ali zidno odprtino, skozi katero se segrejejo. zrak se vsesa v prostor, ki naj bi se ohladil.

Ključna priporočila za politiko:

1. Posodobite energijsko nalepko, da bo ostala učinkovita

Energetski znak bi bilo treba kmalu posodobiti, da bi pridobili prvotno shemo AG in še naprej spodbujali nadaljnji razvoj učinkovitosti.

2. Brez zaščite neučinkovitih tehnologij

Enaka shema označevanja, preskusna metoda in zahteve za okoljsko primerno zasnovo morajo veljati za enojne in dvojne kanale, kot za druge klimatske naprave.

3. Izklopite hladilna sredstva z visokim GWP

Na nalepki mora biti ikona, ki prikazuje, ali model vsebuje nizko-GWP ali visoko-GWP hladilno sredstvo. Prihodnje zahteve za okoljsko primerno zasnovo bi morale biti usmerjene v postopno odpravljanje visokotemperaturnih hladilnih sredstev v klimatskih napravah – hitreje in bolj od revidirane regulacije F-plinov.

spremljanje trga

4. Sistematično spremljanje trga

Trg klimatskih naprav je treba letno spremljati na podlagi zanesljivih podatkov o prodaji. Takšno spremljanje trga bi omogočilo ocenjevanje učinkov ukrepov politike, pravočasno načrtovanje revizij, odločanje o novih pragih za zahteve za oznako in okoljsko primerno zasnovo ter upoštevanje modelov zalog in potrošnje.