življenjska doba solarnih panelov

Kako obstojni so solarni paneli in kakšna je njihova življenjska doba

Kakšna je življenjska doba solarnih panelov? 25 let (ali več). To je standardno industrijsko jamstvo proizvajalcev Tier 1. V resnici lahko sončni kolektorji trajajo precej dlje: garancija običajno zagotavlja, da bodo plošče delovale nad 80% njihove nazivne učinkovitosti po 25 letih. Študija NREL kaže, da večina panelov še vedno proizvaja energijo po 25 letih, čeprav z nekoliko manjšo proizvodnjo. Vsekakor pa na življenjsko dobo vseh naprav, solarnih panelov, klima naprave, toplotnih črpalk, prezračevalnih sistemov in drugih naprav, močno vplivajo dejavniki, kot so sončno sevanje (kot, jakost, …), temperatura in obremenitve.

Vlaganje v sončno energijo je dolgoročna zaveza. Vnaprejšnji stroški so lahko težki, vendar se naložba sčasoma plača z davčnimi spodbudami in mesečnimi prihranki na vašem računu za energijo.

Vlaganje v sončno energijo je dolgoročna zaveza. Vnaprejšnji stroški so lahko težki, vendar se naložba sčasoma plača z davčnimi spodbudami in mesečnimi prihranki na vašem računu za energijo.

Za ljudi, ki poskušajo izračunati vrednost svoje naložbe v daljšem časovnem obdobju, je eno od prvih vprašanj, ki jih prejmemo: “kako dolgo trajajo sončni kolektorji?”

Solarni paneli so običajno potrjene 25 let , tako da lahko pričakujete, da bodo trajale vsaj tako dolgo. V resnici pa so študije pokazale, da plošče še naprej delujejo z zmanjšano učinkovitostjo že dolgo po izteku garancije.

Naredimo malo matematike: sončne celice vsako leto izgubijo 0,5% do 1% izgubo učinkovitosti. Po izteku 25-letne garancije morajo vaši paneli še vedno proizvajati energijo pri 75-87,5% njihove nazivne moči.

Po raziskavi NREL [PDF] skoraj 80% sončnih celic traja dlje kot njihova garancija.

Standardna garancija za sončne celice

Tipična garancija za sončne kolektorje je 25 let. V tem obdobju proizvajalci jamčijo, da bodo plošče delovale pri ali blizu maksimalne učinkovitosti. Večina plošč je pokrita, da proizvedejo vsaj 80% njihove nazivne moči med življenjsko dobo garancije.

Na primer, 300-vatna plošča mora na koncu 25-letne garancije proizvesti vsaj 240 vatov (80% nazivne moči).

Nekatera podjetja ponujajo 30-letne garancije ali obljubljajo 85-odstotno učinkovitost, vendar so to odstopanja. Standard je 25 let pri 80% učinkovitosti.

Solarne plošče imajo tudi ločeno garancijo za izdelavo, ki pokriva vse napake v proizvodnji, kot je okvarjena priključna doza ali okvir. Običajno je garancija izdelave 10 let, pri čemer nekateri proizvajalci ponujajo 20-letno garancijo za izdelavo.

Torej … Kako dolgo zdržijo solarni paneli v resnici?

Torej, kaj se zgodi po tem, ko je 25-letna oznaka višja? Plošče, na katerih učinkovitost pri 80% učinkovitosti še vedno deluje, kajne?

Tukaj ni nobenih trikov – odgovor je da! Če vaše plošče še vedno proizvajajo energijo, ni pravega razloga, da bi jih zamenjali.

Plošče pogosto proizvajajo energijo dolgo po izteku garancije. Glede na študijo iz leta 2012, ki jo je izvedel Nacionalni laboratorij za obnovljivo energijo [PDF], je povprečna stopnja razgradnje za panele med 0,5% do 0,8% na leto.

Kaj je hitrost razgradnje?

Stopnja razgradnje je hitrost, s katero sončni kolektorji sčasoma izgubijo učinkovitost. Panel s stopnjo razgradnje 1% na leto bo po 10 letih manj učinkovit za 10%.

Dejansko je imelo 78% testiranih sistemov stopnjo razgradnje manj kot 1% na leto. To pomeni, da po 25 letih uporabe približno 4 od 5 sončnih celic še vedno deluje s 75-odstotno učinkovitostjo ali boljšo.

Na tej točki je pošteno oceniti, da bodo vaši sončni kolektorji še vedno proizvedli energijo v določeni zmogljivosti, dolgo po izteku garancije. Za dober primer si oglejte ta 30-letni panel, ki ga je predstavil svetovalec za zeleno gradnjo . Ko ga je lastnik potegnil s strehe in ga preizkusil, je še vedno deloval bolje kot tovarniške specifikacije.

Kaj je to za vašo ROI

To je dobra novica, če je vaša glavna skrb pozitivna donosnost naložbe (ROI) v vaš sistem.

Večina spletnih kalkulatorjev, ki ocenjujejo sončne prihranke, temeljijo na 25-letnem garancijskem obdobju. Vsakršna dodatna kilometrina, ki jo dobite od vaših plošč, je dodaten bonus.

Ali je sončna pametna naložba? Uporabite naš kalkulator solarne donosnosti naložbe za oceno vračilne dobe – koliko časa bo potrebnih za davčne spodbude in prihranke pri računu za energijo za plačilo predhodnih stroškov vašega sistema.

Ne moremo jamčiti, da bodo plošče preživele svojo garancijo (to je vsekakor točka garancije). V resnici pa večina panelov proizvaja z zmanjšano zmogljivostjo že dolgo po tem, ko je njihova življenjska doba višja. To je zato, ker sončni kolektorji nimajo gibljivih delov in so zato zelo zanesljivi.

Če se vaš solarni sistem izplača in vaše plošče še naprej proizvajajo, se bo vaša donosnost naložbe raztegnila daleč prek ocene, ki ste jo dobili od vseh spletnih kalkulatorjev (vključno z našimi).

Želite svojim panelom dati najboljšo možnost, da presežejo svojo garancijo? Malo napora je veliko, da vaš sistem deluje brezhibno.

Kako podaljšati življenjsko dobo vašega solarnega sistema

Ne pozabite, da bodo sončni kolektorji verjetno najbolj odporni del vašega sončnega sistema. Še vedno boste morali vzdrževati ali zamenjati pretvornike in baterije, da bo vse delovalo.

Razsmerniki imajo krajšo življenjsko dobo kot plošče in jih je treba zamenjati ne glede na to, kakšen sistem imate. Če ste izključeni iz omrežja (ali povezani z omrežjem z rezervno baterijo), bo vzdrževanje in zamenjava baterije dodatno povečala stroške.

Najboljši način za zaščito vaše naložbe je temeljito preverjanje sistema po namestitvi. Preverite, ali so plošče in ožičenje varne. Največja nevarnost za življenjsko dobo vaših panelov so fizične poškodbe ali električna okvara, ki nastane zaradi namestitve.

Zamenjajte pretvornike po 10 letih

Večina omrežnih veznih pretvornikov ima 10-letno garancijo, mnogi proizvajalci pa imajo možnost nadgradnje garancije na 20 do 25 let.

Podaljšanja garancije za inverterje so pametna naložba. Varno je domnevati, da boste pretvornik vsaj enkrat zamenjali, preden bo garancija na vaših ploščah porasla. Če vaš pretvornik ne uspe 15 let po cesti, ga bo verjetno nadomestil novejši in boljši model.

S proizvajalcem pretvornika preverite možnosti in pravila za podaljšano garancijo. Razširjena jamstva so kupljena neposredno od proizvajalca. SMA in SolarEdge trenutno nudita skromne cenovne razširitve garancije za inverterje.

Razsmerniki izven omrežja imajo krajše garancije. Obsegajo od 1 do 5 let, za nekaj modelov pa so na voljo razširitve do 10 let.

Ko kupite podaljšano garancijo, skrbno preglejte podrobnosti. Nekateri pokrivajo stroške delov, ne pa stroškov dela.

To vas morda ne bo motilo, če nameravate sami zamenjati pretvornik. Lahko pa plačate iz žepa, če potrebujete izvajalca za zamenjavo pretvornika.

Ohranite in zamenjajte baterije

Vzdrževanje in zamenjava baterij je eden od glavnih stroškov, povezanih s sistemi zunaj omrežja. Tudi vrste baterij z nižjo stopnjo vzdrževanja, kot so litijevi in ​​zaprti svinčeni akumulatorji, je treba še vedno pregledati nekajkrat na leto.

Večina baterij ima garancijo 3-10 let, odvisno od znamke. Ampak, če ne skrbite za svoje baterije pravilno, lahko ne uspe v prvem letu lastništva.

Na primer, svinčene kislinske baterije je treba po uporabi popolnoma napolniti in bodo trajno poškodovane, če bodo sede dlje časa brez polnjenja.

Večina visokokakovostnih akumulatorjev za globok cikel izven mreže bo trajala od 5 do 15 let, odvisno od vrste baterije in načina njihove uporabe in vzdrževanja. Lahko podaljšate življenjsko dobo baterij tako, da skrbno skrbite zanje in zagotovite, da so pravilno nameščene.

Najboljša stvar, ki jo lahko naredite, je pravilno oblikovati sistem od samega začetka. Upoštevajte ustrezno količino zmogljivosti baterije, sončne energije in izhodnega pretvornika, da bo vse delovalo pravilno.

Račun za izgubo učinkovitosti panelov

Tukaj je glavni takeaway: to je zelo malo verjetno, da boste morali zamenjati sončne celice pred garancijo. Sončni kolektorji trajajo dolgo časa – dlje kot drugi deli sistema.

Vendar izguba učinkovitosti lahko pomeni, da vaš sistem ne pokriva več vaših potreb po energiji. Če se vaš izhodni sistem skrči (ali vaša poraba energije narašča), lahko v sistem dodate zmogljivosti, če so stari in novi deli združljivi. Za več informacij o tem postopku si oglejte naš vodnik za razširitev vašega sistema sončne energije .