toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev

Toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev – Kaj morate vedeti in kakšna je cena

Toplotne črpalke omogočajo več načinov ogrevanja. Lahko jih uporabljamo na različne načine, odvisno od tega, kaj želimo in potrebujemo. Poznamo več vrst toplotnih črpalk, ki pa se med seboj razlikujejo glede na to, kako pridobivajo energijo oz. toploto.

Toplotna črpalka zrak – zrak tako pridobiva energijo iz zraka in jo tudi posreduje v prostor v obliki zraka, z njimi pa lahko tudi ohlajamo prostore.

Toplotne črpalke zrak – voda energijo pridobivajo iz zraka z njo pa potem ogrevajo vodo, ki ogreva radiatorje in sanitarno vodo.

Toplotne črpalke na zemeljski plin pa za primarno delovanje potrebujejo zemeljski plin. Z njimi ogrevamo vodo za radiatorje ali sanitarno vodo.

Odvisno od tipa toplotne črpalke je potem odvisna tudi učinkovitost pri ogrevanju radiatorjev. Pri nas je najbolj pogost način ogrevanja radiatorjev toplotna črpalka zrak – voda. Drugi primeren način za ogrevanje radiatorjev je še toplotna črpalka na plin.

Toplotna črpalka zrak – voda za ogrevanje z  radiatorji

Ponudba toplotnih črpalk na našem trgu je kar obsežna. Poleg tega pa so toplotne črpalke dokaj kompleksne in izbira prave toplotne črpalke zahteva kar nekaj poznavanja pojmov in razumevanja delovanja toplotne črpalke. Če za ogrevanje hiše z radiatorji izbirate toplotno črpalko pa morate izbrati toplotno črpalko, ki ima zmogljivost vzdrževanja nazivne izhodne moči tudi pri zelo nizkih zimskih temperaturah. Tako preprečimo, da bi se za ogrevanje vode v pomoč toplotni črpalki vklopili dodatni električni grelci.

Pomembno je namreč, da je toplotna črpalka zmožna ogrevati vodo na 60°C tudi ko je zunaj -15°C. Le tako bo ogrevanje imelo pravi efekt.

Nekatere toplotne črpalke imajo za podporo pri delovanju vgrajene dodatne posebej prirejene kompresorje z vbrizgom oz. električne grelnike. Funkcija teh je, da podpirajo delovanje toplotne črpalke in v primeru, ko je mraz dopolnijo manjkajočo toploto. Pri zelo nizkih temperaturah ( -15°C in več) tako razbremenijo delovanje kompresorja in na ta način podaljšujejo življenjsko dobo toplotne črpalke.

toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev

Izberite visokotemperaturno toplotno črpalko z vgrajenimi grelci

Najboljša praksa zaenkrat je, da se električne grelnike kupi že serijsko vgrajene v črpalko. Vgrajeni so v notranjo enoto in aktivirani tako, da minimalno asistirajo. Res je s tem strošek elektrike nekoliko višji, a na ta način toplotna črpalka (kompresor) deluje zmerno, ne pa maksimalno, kar ji seveda podaljšuje življenjsko dobo. Kot pravijo na portalu Varčujem z energijo, je za večino objektov, ki uporabljajo toplotne črpalke kot glavni vir ogrevanja potrebno izbrati take z visoko močjo:

Strah pred vgrajenimi električnimi grelci je odveč, pomembna je predvsem pravilna izbira moči in tipa toplotne črpalke za posamičen objekt. Črpalke katere uporabljajo kompresorje brez vbrizga hladiva so predvsem namenjene za nizko-temperaturne ogrevalne sisteme, večinoma za novogradnje s talnim ogrevanjem. (vir)

Cena toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev

Kakovostne in zmogljive toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev seveda niso poceni. Cene znašajo od 10 000 € in več. Pomembno pa je, da ne gledate na to le kratkoročno iz vidika varčevanja in zniževanja stroškov ogrevanja, saj vam napol ogreta hiša pač ne bo zadovoljiv rezultat. Začetna investicija, ki  bo morda nekoliko višja bo vsekakor pomenila bolj sproščeno in udobno bivanja, zmogljivejša toplotna črpalka pa bo imela tudi daljšo življenjsko dobo.

Povzetek

V kolikor torej izbirate med toplotnimi črpalkami zrak voda za ogrevanje radiatorjev, vam vsekakor svetujemo, da se posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali pri izbiri pravega modela in prave nazivne moči toplotne črpalke zrak voda.

Preberite pa si tudi 6 najpogostejših vprašanj o toplotnih črpalkah zrak voda, ki vam bo nekoliko pojasnil osnovne pojme, delovanje toplotne črpalke in razlike med različnimi vrstami toplotnih črpalk. Tako boste lažje razumeli, kako deluje ogrevanje radiatorjev s toplotno črpalko in katere so zahteve in izzivi, ki jih je potrebno rešiti pri ogrevanju radiatorjev s toplotno črpalko.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.