zdravo bivanje

Kako gradnja hiše vpliva na zdravje

Gradnja in gradbeni materiali se je v zadnjem stoletju močno spremenila. Od začetka so ljudje za gradnjo uporabljali materiale, ki so bili na voljo v neposredni okolici. Objekt, ki so ga zgradili je bil v celoti plod okolja. Bil je okoljsko neoporečen. Z razvojem kemijske industrije, pa se je mnogo spremenilo. Materiali za vse vrste gradenj, za izdelavo fasade, strehe, temeljev, … se namreč razvijajo in nastajajo tako hitro, da jim še sami ne sledimo.

Dobro poznana je zgodba o Gore-Cid-u (nekoč objavljeno na outdooraktivnosti.si). Bistvo te zgodbe je, da še preden ljudstvo uspe dokazati nevarnost določene snovi ali materiala, družbe razvijejo že novo verzijo, ki je imensko popolnoma druga, a v bistvu zelo podobno. In spet je potrebno opazovati in dokazovati škodljivost …

Azbest je bil med prvimi široko-uporabljenimi materiali. Našli smo ga praktično na vsaki hiši. Ljudje pa so ga pogosto montirali oz menjali sami. Danes je rak, ki nastane zaradi azbesta pogost, bolniki pa so upravičeni tudi do visokih odškodnin. Azbest se je pojavil cca 40 let nazaj. Šele danes pa se ukvarjamo z njegovimi škodljivimi posledicami(!).

Podobna problematika je prisotna pravzaprav v vseh področjih gradbeništva. Bolj obstojni materiali, bolj izolativni, bolj paro-prepustni, … Za kakšno ceno?

Zrak v prostoru, v katerem bivamo je prežet z materiali, iz katerih je prostor zgrajen. Popolnoma drugačen je zrak v prostoru, ki je narejen na akrilni osnovi, kot tisti, ki je narejen na apneni. Bivanje v kamniti hiši je “mirnejše, kot bivanje v montažni hiši. Tu gre za mnogo dejavnikov. Od zvoka, do teže materiala, tresljajev, vonja, … Vsi ti bivanjski pogoji močno vplivajo na kakovost bivanja.

Fasade hiš so tako poleg načina gradnje eden izmed zelo pomembnih dejavnikov.

PRIJETNO IN VARNO BIVALNO IN DELOVNO OKOLJE

Prijetno življenjsko in delovno okolje je mogoče doseči z ustrezno temperaturo v notranjosti prostora, svežim zrakom brez škodljivih delcev, z ustrezno naravno dnevno svetlobo v notranjem prostoru, z ustrezno zvočno zaščito in požarno odpornostjo. Pomembno je, da okolje tudi okolici deluje prijetno  in mirno

NARAVNA DNEVNA SVETLOBA

Za optimalno bivalnega in delovnega okolja je količina naravne svetlobe, je ključnega pomena .

Modularni fasadni sistem vključujejo elegantne in kakovostne integrirane okenske module in druge elemente. Okvirni moduli so izdelani iz aluminijastih profilov z vgrajenim toplotnim odmorom, ki zmanjšuje hladne mostove in zagotavlja najvišje toplotne zmogljivosti.

TOPLOTNO UDOBJE

Toplotno udobje dosežemo z ustrezno temperaturo zraka v notranjem prostoru, pa tudi na obrobnih površinah, hitrost gibanja zraka in količino vlažnosti v notranjosti prostora. Ovoji stavb zagotavljajo visoka toplotna izolacija (vrednost U) , ki ohranja temperaturo zunanjih sten na notranji strani relativno visoko, zelo blizu temperature notranjega zraka .

Na teh površinah se zrak ne ohlaja tako hitro kot v manj izoliranih zgradbah , kjer se zrak na hladni steni spušča proti tlom in se premika naprej proti notranji površini, preden se ponovno segreje in ponovno kroži pod stropom proti zunanja stena. Čim večja je temperaturna razlika med notranjo površino zunanje stene in zrakom v notranjem prostoru, tem hitreje se premika zrak. Potniki čutijo ta učinek kot osnutek. To spremlja sevanje hladne stene, zato je treba notranjo temperaturo prostora še povečati, da dosežemo ustrezno toplotno ugodje.

V manj izoliranih zgradbah je zaradi hitrejših premikov zraka treba nastaviti višje notranje temperature, od 23 do 24 ° C, da se počutite udobno. V dobro izoliranih zgradbah s počasnim gibanjem zraka se udobje doseže pri nižji temperaturi od 20 do 21 ° C.

Z ovojnicami, fasadami in strešnimi rešitvami se zrak premika zelo počasi, zato zagotavlja udobno bivanje. Zaradi odlične zračno tesnosti med gradbenimi elementi ni zračnega prehoda skozi ovoj stavbe, ki bi lahko povzročil hitrejše gibanje zraka in prepih.

Ovojnice za stavbe zagotavljajo:

 • Vrhunski nivoji toplotne izolacije (U vrednost) 
  U ≥ 0,16
   W / m 2 K za montažno kovinsko celotno steno Qbiss One 
  U ≥ 0,15
   W / m 2 K za izolirane ognjevarne panele Trimoterm
 • Izdelava zračne tesnosti od osnovne do ekstremne ravni; celo preseganje ravni neprepustnosti pasivnih stavb s faktorjem 10 (n 50 ≤ 0,06)

ZVOČNA ZAŠČITA

Zvočna zaščita ima pomemben vpliv na zdravje in dobro počutje potnikov. To je nujno v stanovanjskih, poslovnih, javnih zgradbah in drugih vrstah stavb za posebne namene.

Sistemi stavbnih ovojev zagotavljajo visoke ravni zvočne izolacije (vrednost Rw):

 • Rw = 30 dB za predizdelano kovinsko celotno steno Qbiss One
 • Rw = 30-34 dB za izolirane ognjevarne panele Trimoterm
 • Rw = 46, 55, 63 dB za posebne akustične sisteme Trimoterm

EKOLOŠKA CELOVITOST

Fasadne, stenske in strešne rešitve sestavljajo mineralne surovine , predvsem jeklene pločevine, toplotna izolacija iz mineralne volne in stekla. Med proizvodnjo izdelkov uporabljamo nenevarne materiale . Ne vsebujejo HOS (hlapnih organskih spojin) in POPs (obstojnih organskih onesnaževal), brez formaldehida ali katere koli druge snovi, ki bi verjetno sproščala HOS.

Skupaj s partnerji v dobavni verigi širi kulturo odgovornega odnosa do podnebnih sprememb . To počne s skrbnim upravljanjem naravnih virov, proizvodne energije in uvajanjem ukrepov za zmanjšanje posrednega vpliva na raven emisij. Odgovornost podjetja se kaže tudi v določenem odtisu CO 2 za glavne izdelke v celotni nabavni verigi. Gradbeni elementi so po koncu njihove življenjske dobe zelo reciklirani . Stopnje recikliranja:

 • Trimoterm 99%
 • Qbiss One 98%